Konferencja podsumowująca realizację projektu

W dniach 27–28 lutego 2025 roku odbyła się konferencja podsumowująca postępy w realizacji projektu pt. „Opracowanie innowacyjnych przetworów warzywnych zachowujących korzystny skład substancji odżywczych z wykorzystaniem unikalnej odmiany buraka białego oraz marchwi białej w celu rozwoju produkcji rolniczej i przetwórczej”, realizowanego przez Grupę Operacyjną WiteVeg. Podczas wydarzenia omówiono także kluczowe zagadnienia związane m.in. z rolnictwem regeneratywnym – na przykładzie uprawy marchwi białej – oraz z przydatnością przetwórczą buraka i marchwi białej, uprawianych metodą tradycyjną oraz Czytaj dalej

Podsumowanie projektu

Informujemy o zakończeniu realizacji projektu „Opracowanie innowacyjnych przetworów warzywnych zachowujących korzystny skład substancji odżywczych z wykorzystaniem unikalnej odmiany buraka białego oraz marchwi białej w celu rozwoju produkcji rolniczej i przetwórczej” . W wyniku realizacji operacji opracowane zostały innowacyjne produkty warzywne zachowujące korzystny skład substancji odżywczych z wykorzystaniem unikalnej odmiany buraka białego oraz marchwi białej. Wprowadzona została innowacyjna regeneratywna technologia uprawy nowej odmiany buraka „śnieżna kula” oraz marchwi białej a także metody organizacji produkcji. Osiągnięty został Czytaj dalej

Zdjęcia zbiorów

Kolejny etap realizacji projektu został zakończony. Prace polowe zostały wykonane. Nastąpił zbiór warzyw prze rolników, które poddane zostały procesom przerobów u Lidera. Realizowane są prace badawcze zgodnie z założeniami projektu.

Innowacje w ramach projektów badawczo-rozwojowych Grup EPI na Warmii i Mazurach

Dnia 24 października 2023 roku w Skierniewicach, w Centrum Przetwórstwa Produktów Ogrodniczych, przy Instytucie Ogrodnictwa – PIB, odbyło się spotkanie Grup Operacyjnej „White Veg” reprezentowanej przez Panią Jolantę Majerską-Sawko. W spotkaniu uczestniczyli wszyscy partnerzy, w tym: Zdjęcia: Warmińsko-Mazurski Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Olsztynie

Spotkanie Grup Operacyjnych EPI woj. warmińsko-mazurskiego

17 października w Tiffi Boutique Hotel, zlokalizowanym w samym sercu regionu Warmii i Mazur, odbyło się spotkanie przedsiębiorców, firm oraz rolników, którzy, przy wsparciu brokerów Sieci na rzecz Innowacji w Rolnictwie i Obszarach Wiejskich (SIR), realizują innowacyjne projekty w sektorze rolniczym, korzystając z Działania „Współpraca”. Celem tego spotkania było omówienie i wyjaśnienie istotnych kwestii prawnych, produkcyjnych i rozliczeniowych, które są niezbędne do poprawnego funkcjonowania Grup Operacyjnych ds. Przywództwa w Innowacjach (EPI). Na spotkaniu przedstawiono grupę Czytaj dalej