Informujemy o zakończeniu realizacji projektu „Opracowanie innowacyjnych przetworów warzywnych zachowujących korzystny skład substancji odżywczych z wykorzystaniem unikalnej odmiany buraka białego oraz marchwi białej w celu rozwoju produkcji rolniczej i przetwórczej” .
W wyniku realizacji operacji opracowane zostały innowacyjne produkty warzywne zachowujące korzystny skład substancji odżywczych z wykorzystaniem unikalnej odmiany buraka białego oraz marchwi białej. Wprowadzona została innowacyjna regeneratywna technologia uprawy nowej odmiany buraka „śnieżna kula” oraz marchwi białej a także metody organizacji produkcji.
Osiągnięty został główny cel operacji utworzony został 1 nowy produkt (odbarwiony koncentrat z buraka białego śnieżna kula) oraz 2 znacznie ulepszone (odbarwiony koncentrat z marchwi białej, przecier z warzyw białych) .
Rezultaty podjętych działań w ramach operacji:
a) wprowadzenie do przetwórstwa nowych rodzajów marchwi i buraka zasobnych w korzystne dla zdrowia substancje odżywcze, tj.: błonnik, cukry, białko, lipidy, witaminy: C, B6, E, K, kwas foliowy, a także minerały: wapń, żelazo, magnez, potas, fosfor, cynk czy sód.
b) wprowadzenie innowacyjnej regeneratywnej technologii uprawy marchwi i buraka, mającej pozytywny wpływ na środowisko oraz zmiany klimatyczne;
c) udoskonalona technologia obróbki marchwi i buraka;
d) możliwość pozyskiwania na bazie nowych rodzajów marchwi i buraka oraz udoskonalonej technologii ich obróbki nowych produktów warzywnych i/lub owocowo-warzywnych
e) wzbogacenie i dywersyfikacja działalności produkcyjnej przetwórcy i gospodarstw rolnych
f) rozpowszechnianie wiedzy o odmianie buraka „śnieżna kula” i marchwi białej „White Satin” w formie publikacji oraz wystąpień